Elektra

De Meterkast is in elke woning anders.

Uw meterkast bestaat uit de volgende componenten:
– De elektriciteitsmeter van uw energiebedrijf
– De Groepenkast

U heeft een elektriciteitsmeter in uw meterkast. De elektriciteitsmeter is uw basis, want anders kunt u geen gebruik maken van elektriciteit. Onder die elektriciteitsmeter (de KWh-meter) zitten de zekeringen van het energiebedrijf. U kunt ze meestal niet zien. Naar gelang het verbruik van uw elektrotechnische-installatie kunnen er 1 of 3 zekeringen van het energiebedrijf in zitten. De functie van die zekering is het maximale verbruik aan elektriciteit dat u kunt krijgen van uw energiebedrijf in uw woning.

In een verouderde Groepenkast zitten porseleinen zekeringen ook wel in de volksmond “stoppen” genoemd. Onder die “stop” zit een draaischakelaar om de groep uit te kunnen zetten. Ook kan het voorkomen dat er een of meerdere aardlekschakelaars aanwezig zijn.
De functie van deze aardlekschakelaar is dat als er een foutstroom optreedt door een defect apparaat u niet onder stroom komt te staan. De wat grotere groepenkasten hebben ook nog een hoofdschakelaar.

De functie daarvan is dat alles in een uitgeschakeld kan worden.

In de nieuwe Groepenkasten is het minimaal verplicht:
– 1 hoofdschakelaar en 2 aardlekschakelaars;
– De aardlekschakelaars moeten van een A-klasse zijn;
– Achter elke aardlekschakelaar mogen maximaal 4 groepen aanwezig zijn; Dit noemen ze ook wel installatieautomaten.
– Het kenmerk van deze installatieautomaten is dat er geen zekering aanwezig is maar een schakelaar die uitschakelt bij overbelasting en/of kortsluiting.

Er kunnen ook in plaats van aardlekschakelaars en installatie/automaten een combimaat geinstalleerd zijn. Een combimaat is een aardlekschakelaar en installatieautomaat ineen.

Voorbeeld:
Stel u bent met vakantie en uw buitenverlichting heeft een elektrische storing waardoor de aardlekschakelaar uitgeschakeld wordt. Op diezelfde aardlekschakelaar zit ook uw vriezer of koelkast en u kunt zich voorstellen welke situatie u aantreft als u terugkomt van vakantie.

Als u een combimaat had laten installeren dan is alleen de groep uitgeschakeld waarop de elektrische storing van toepassing was. Uw vriezer en koelkast blijven het dan gewoon doen mits ze niet op dezelfde groep staan.

Als u een vrijblijvende offerte aan wilt vragen dan kunt u contact met ons opnemen.

Vakmanschap en communicatie op maat

Vrijblijvend advies!

Wij laten u graag zien wat we te bieden hebben op het gebied van keukens dus kijkt u gerust eens rond op onze site Harteveld Totaal Bouw of neem contact op voor het maken van een vrijblijvende afspraak.

Uitbreiding installatie

Als u een nieuwe keuken heeft gekocht of u heeft een oud huis gekocht dan kan het zijn dat uw elektrotechnische installatie uitgebreid of vervangen moet worden.

Bij ons kunt u ook terecht voor:

  • Het plaatsen en/of vervangen van schakelmateriaal (zoals dimmers en stopcontacten).
  • Vervanging of uitbreiding van bedradingen.
  • Alle overige elektrawerkzaamheden.

Ook keuren wij uw elektrotechnische installatie op veiligheid, bijvoorbeeld na brand of inbraak.

Heeft u vragen? Neemt u gerust contact met ons op. Wij staan voor u klaar.

Oplossen van storingen bij een aardlekschakelaar

Bediening automaten (afbeelding A):
Indien de installatie-automaat warm aanvoelt, dan is deze uitgeschakeld door overbelasting. Als de installatie-automaat uitschakelt door kortsluiting, dan voelt de installatie-automaat doorgaans koud aan.

U dient dan eerst de overbelasting / kortsluiting te lokaliseren door eerst alle stekkers uit de contactdozen te verwijderen en alle lichtschakelaars éénmaal om te zetten. Hierna kunt u de installatie-automaat weer inschakelen. Één voor één de stekkers weer in de contactdozen steken en de verlichtingschakelaars omzetten. Op het moment dat de aardlekschakelaar weer uitschakelt, weet u dat de laatste ingestoken stekker of lamp een defect heeft waardoor de aardlekschakelaar uitschakelt.

A. Een moderne groepenkast voorzien van installatieautomaten en aardlekschakelaar.

Bediening (smelt)zekeringshouders (Afbeelding B):
Indien de (smelt)zekeringhouder (de stop) warm aanvoelt, dan is deze uitgeschakeld door overbelasting. Als de (smelt)zekeringhouder (de stop) uitschakelt door kort-sluiting, dan voelt de (smelt)zekeringhouder (de stop) doorgaans koud aan.

U dient dan eerst de overbelasting / kortsluiting te lokaliseren door eerst alle stekkers uit de contactdozen te verwijderen en alle lichtschakelaars éénmaal om te zetten. Hierna kunt u de schakelaars boven de (smelt)zekeringhouders een 1/4 slag omdraaien om de (smelt)zekeringhouder (de stop) weer in te schakelen. Één voor één de stekkers weer in de contactdozen steken en de verlichtingschakelaars omzetten. Op het moment dat de aardlekschakelaar weer uit-schakelt, weet u dat de laatste ingestoken stekker of lamp een defect heeft waardoor de aardlekschakelaar uitschakelt. In de meeste gevallen dient u de stop te vervangen.

Uit de praktijk is gebleken dat verreweg de meeste storingen zich voordoen in apparaten of zelf aangelegde snoerleidingen.

B. Een oudere groepenkast voorzien van smeltzekeringen(stoppen) en aparte aardlekschakelaar.

Mocht de storing ondanks bovenstaande instructies zich herhalen, dan kunt u via Harteveld Totaal Bouw Installatie uw installatie laten nazien.

24 uur service

Wij zijn 24 uur per dag te bereiken om in geval van een onverwachte storing direct alles in het werk te stellen om het probleem te verhelpen.

Als een storing tussen 17:00 uur tot 07:30 uur en in het weekend wordt gemeld, dan wordt alleen een spoedeisende storing verholpen, zoals bijvoorbeeld aan installaties die continue moeten draaien.

Alle overige storingen worden zo spoedig mogelijk en vakkundig verholpen.
U dient er wel rekening mee te houden dat de 24 uurs service extra kosten met zich mee brengt.

Vakmanschap en communicatie op maat

Vraag nu een offerte aan!

Bij Harteveldtotaalbouw.nl begrijpen we uw wensen en specificaties. Vraag nu een offerte aan en ontdek onze scherpe prijzen voor uw bouwproject!

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Adres*
Selecteer het type bouwproject*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Scan de code